Post: Vakantie en Geldzaken

Vakantie en het gemak & Risico van Creditcard en Roodstand

Het is weer heerlijk zomer. De vakantieperiode is voor velen aangebroken. We trekken erop uit en willen dingen zien, doen, beleven én kopen. Zorgeloos genieten en het is zo heerlijk makkelijk: Onze Creditcard biedt net een beetje meer financiële ruimte, net als rood te staan op onze betaalrekening. Maar is dat zo zorgeloos? Want achter het ogenschijnlijke gemak, schuilen ook -potentieel hoge- kosten!

Een Creditcard biedt vaak ook een verzekering op de gekochte producten en diensten; dat is echt een groot voordeel. Ook kun je door de creditcard de uitgaven naar achter uitstellen. En dat kan heel veel meer flexibiliteit opleveren. Mits je binnen de rentevrije periode ook daadwerkelijk het uitstaande saldo inlost, is dit ook nagenoeg kosteloos. Er zijn natuurlijk wel bijna altijd de jaarlijkse kosten voor een Creditcard, die per type kaart en kaartmaatschappij verschillen. Overschrijdt je die rentevrije periode en los je dus het uitstaande bedrag niet tijdig af, dan lopen de kosten echt heel erg snel op. De wettelijke maximale rente is op dit moment 14% en die wordt meestal ook gehanteerd op een Creditcard en betaald u dus op het nog openstaande bedrag (zie ook ons artikel: maximale wettelijke rente sinds 1 juli 2023).

Roodstaan op de betaalrekening kan ook flexibiliteit hebben, maar betekent eigenlijk dat je meer geld uitgeeft dan je op je rekening hebt staan. Ook hier zijn kosten aan verbonden. Net als bij de Creditcard geldt ook hier dat er rente gerekend wordt en er is geen rentevrije periode! De rente kan variëren, maar roodstaan is in eigenlijk alle gevallen wel een kostbare aangelegenheid. Daarnaast brengen sommige banken ook nog eens administratiekosten in rekening voor Roodstand in rekening. Check het voor jezelf eens: welke rente rekent jouw bank op dit moment en zijn er ook administratiekosten op roodstaan!? Inzicht in je financiën hebben is immers altijd verstandig!

Onze boodschap is eigenlijk altijd: “Geef pas geld uit als je het hebt; want zowel creditcardkosten als kosten voor roodstand kunnen oplopen en jouw financiële situatie beïnvloeden!” Ook goed om te weten dat roodstand uiteindelijk ook bij de BKR wordt gemeld. In de regel geldt dat er een BKR-melding gedaan zal worden door jouw bank, indien je drie maanden achtereen of langer rood staat.

Wil je meer weten over Oneloan en hoe wij jou zouden kunnen helpen bij meerdere schulden? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.